Matcha (neboli také mačča) je tradiční japonský zelený mletý čaj vyznačující se smaragdově zelenou barvou. Patří mezi nejstarší japonskou odrůdu zeleného čaje, které se už více než 800 let používají při buddhistických ceremoniích a obřadech.
matcha v miskách
Zabrouzdáme-li ale do historie přijdeme na to, že původně pochází tento zázrak z Číny. Zde na něj přišli úplnou náhodou, když ochutnali listy ze stromu, který si zasadili u jednoho z chrámů. Poté následovaly řady pokusů, při nichž se posuzovalo, při jakém zpracování chutná čaj nejlépe. Jako nejlepší způsob přípravy se osvědčilo lístečky rozdrtit pomocí žulových kamenů ne jemný prášek, jež se zalije horkou vodou a ve finále se vyšlehá. Takto se nejlépe uvolní aktivní látky a vynikne jedineční aroma. Jako další si jej oblíbili japonští samurajové, kteří jeho popíjením dosahovali klidu po náročných bojích. Dnes už je matcha připravován jako čaj, přidáván do zmrzlin, dezertů, smoothie, kávy i sladkostí.
matcha v šálku
Matcha je velice vhodný při cestě za vysněnými křivkami, protože obsahuje velké množství antioxidantů. Pomáhá také k dobití energie, osvěžuje mysl, zlepšuje paměť, náladu a zároveň navodí pocit relaxace. Posiluje imunitní systém, zabraňuje vzniku kardiovaskulárních chorob, snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, působí proti infekcím, je prevencí před vznikem různých druhů rakoviny, zlepšuje kvalitu krevního oběhu. Stomatologové také prokazují jeho preventivní vlastnosti proti vzniku zubních kazů. Jak vidíte, tento zelený čaj má opravdu velké množství blahodárných účinků, o kterých už věděla stará čínská civilizace.
dezert s čajem
Tento čaj mohou konzumovat i těhotné a kojící ženy. Neměly by jej ale vypít více než dva šálky za den. Nedoporučuje se jej ale podávat dětem, které by mu stejně nejspíše nepřišly na chuť. Vy si jej také nedopřávejte víckrát než šest šálků denně.